Značenje imena Harun

Harun je muško ime arapskog porekla. Ovo ime ima senzualni prizvuk koji ga čini pobednikom. Jermensko ime Harout ima sličan efekat.

Arapski oblik imena AARON. Harun al-Rashid je bio abasidski kalif iz 9. veka prikazan u Pričama o “1001 noći”.

Advertisements

Od hebrejskog imena ‘Aharon, koje je najverovatnije nepoznatog egipatskog porekla. Druge teorije tvrde da je to ime hebrejski derivat i predlažu značenja poput „visoka planina“ ili „uzvišen“. U Starom zavetu ovo ime nosi stariji Mojsijev brat.

Delovao je kao glasnogovornik svog brata kada su apelovali na faraona da pusti Izraelce iz ropstva. Aronov štap je stvorio čuda i pošasti da zaplaši faraona. Posle odlaska iz Egipta i dolaska na Sinajsku goru, Bog je postavio Arona za prvog prvosveštenika Izrailjaca i obećao da će njegovi potomci činiti sveštenstvo.

Poznate ličnosti sa imenom Harun

Harun Robert – MULTIMEDIJALNI UMETNIK

Indijski umetnik i TV ličnost koji se proslavio kao kreativni direktor popularne DIY emisije M.A.D, koja se emitovala na Pogo. Takođe je stekao veliki broj pratilaca na svom Youtube kanalu.

Advertisements

Harun Can – TV GLUMAC

Turski glumac i V/O umetnik koji je dao svoj glas za glavne filmske likove kao što su Deadpool i Spider-Man. Takođe se pojavio i pred kamerama u televizijskim serijama Adeland i The Cheat.

Harun Tekin – FUDBALER

Turski profesionalni fudbaler koji je poznat kao golman kluba Fenerbahce kao i turske reprezentacije. Takođe je poznat po tome što je igrao i za klub Bursaspor.

Harun Tastan – INSTAGRAM ZVEZDA

Advertisements

Zvezda na društvenim mrežama koja je slavu stekla na svom Instagram nalogu. Dobio je ogromnu popularnost uz pomoć svojih fotografija pored vrhunskih sportskih automobila, i redovnim objavama klipova probnih vožnji.

Harun Kolcak – PEVAČ

Turski pevač i tekstopisac koji je najpoznatiji po svom pop stilu muzike i hit singlovima „Ljubav će me uvek menjati“ i „Mi“. Takođe je poznat po objavljivanju popularnog albuma Yanimda Kal iz 1995.

Harun al-Rašid – KALIF

Bio je peti abasidski kalif. Raspravlja se o njegovom datumu rođenja, a različiti izvori navode datume od 763. do 766. Njegov epitet „al-Rašid“ u prevodu znači „pravoslavni“, „pravedni“, „uspravni“ ili „ispravno vođeni“.

Advertisements

Al-Rašid je vladao od 786. do 809. godine, tokom vrhunca islamskog zlatnog doba. Osnovao je legendarnu biblioteku Bayt al-Hikma („Kuća mudrosti“) u Bagdadu u današnjem Iraku, a tokom njegove vladavine Bagdad je počeo da cveta kao centar znanja, kulture i trgovine.

Tokom njegove vladavine, porodica Barmakida, koja je imala odlučujuću ulogu u uspostavljanju Abasidskog kalifata, postepeno je propadala. 796. godine preselio je svoj dvor i vladu u grad Rakka u današnjoj Siriji.

Harun Cabuk – MOTOCIKLISTA

(rođen 1997.) je turski motociklista. Takmiči se za Kawasaki Puccetti Racing tim na motoru Kawasaki Ninja 300.

Harun Dogan – RVAČ

Advertisements

(1. januara 1976. u Kahramanmarasu, Turska) je turski penzionisani svetski i evropski šampion sportski rvač koji se takmiči u diviziji -58 kg u muškom rvanju slobodnim stilom. Trenirao ga je Avni Tarhan. 2005. mu je doživotno zabranjen sport nakon drugog kršenja doping pravila.

Hakkı Harun Erdenay – KOŠARKAŠ

(rođen 27. maja 1968. u Ankari, nadimak mu je: “Pegaz”) je turski bivši profesionalni košarkaš i bivši predsednik turske košarkaške federacije. Kao igrač bio je poznat po spektakularnim šutevima za 3 poena. Sa visinom od 1,90 m (6’3 “), igrao je kao šuter ali i na drugim pozicijama.

Harun – VLADAR

(umro 1035.) bio je faktički vladar (kasnije šah) Khwarazma od 1032. do 1035. Bio je sin Altun Taše. Nakon očeve smrti 1032. godine, Harun je efektivno postavljen za guvernera Khwarazma od strane Ghaznavid sultana Mas’uda.

Advertisements

Titula Khwarazm-Shah nije data njemu, već Mas’udovom sinu Sa’idu; Mas’ud je bio nepoverljiv prema Altun Taši i verovatno je želeo da izbegne davanje prevelike moći sinu.

Međutim, 1034. godine, Harun se pobunio protiv Mas’uda, preuzevši titulu Khwarazm-Shah, i obratio se za podršku neprijateljima Ghaznavida, Karahanidima iz Samarkanda i Seldžucima. Mas’ud je uspeo da zaustavi ovu pobunu zadobivši podršku Harunovih stražara, koji su ga ubili. Khwarazm je tada pao u ruke Harunovog brata Ismaila Khandana.

Sami Harun Tekin – PEVAČ

(rođen 28. juna 1977.) je turski pevač, muzičar i pesnik. Jedan je od osnivača i vokal turske rok grupe Mor ve Otesi.

Harun Farocki – KINEMATOGRAF

Advertisements

(9. januara 1944. – 30. jula 2014.) je bio nemački filmski stvaralac, autor i predavač o filmu.

Harun Karadeniz – POLITIČKI AKTIVIST

(rođen1942., Armutlu, Alucra – 15. avgusta 1975, Istanbul) je bio turski politički aktivista i autor. Bio je studentski vođa generacije kasnih 1960-ih u Turskoj i predsedavajući Studentske unije Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

Zajedno sa drugim istaknutim studentskim vođama kao što je Deniz Gezmis, bio je jedan od studentskih vođa koji su organizovali čuveni protest 1968. godine protiv šeste flote američke mornarice koja je stigla u luku Istanbul, iako je u početku bio protiv protesta na samim dokovima.

Haroon – POP PEVAČ

Advertisements

Pop pevač i producent koji se proslavio 90-ih kao član benda Awaz. Kasnije je postao nagrađivani samostalni umetnik, izdajući albume kao što je Haroon Ka Nasha iz 2007. godine.

Haroon Khan – BOKSER

Profesionalni bokser koji se plasirao na treće mesto na takmičenju Commonwealth Games u Delhiju 2010. godine kao konkurent Pakistanu u perolakoj kategoriji.

Filmovi povezani sa imenom Harun

Harun – Arun (2009)

Harun Arun je priča o detetu uhvaćenom u vrtlogu razlika koje stvara religija. Harun je pakistanski dečak koji se izgubio u Indiji; njegovo ime se pogrešno izgovara kao Arun – koje je hinduističko ime. Svi ga vole, ali kada se otkrije njegov pravi identitet, isti ljudi ga odbace. Ovaj film koji poziva na nevinost; i na saosećanje sa decom u na celom svetu, osvojio je mnoga srca; a globalne nagrade.

Advertisements

Ko je Harun?

Najneverovatniji momak ikad. On je jedna od najboljih, najlojalnijih i pouzdanijih osoba ikada. Obično je vrlo visok. Harun obično razmazi svoju devojku i mnogo je voli. Nemoguće je da ga ne zavolite.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements

Leave a Comment